fbpx
Nerdland Podcast Een podcast met wetenschaps- en technologienieuws

Nerdland vs. Slimme Speakers

Reclame en Slimme Assistenten (Siri, Alexa, Google)

In de Nerdland podcast van februari 2020 (vanaf 53m20s) behandelden we de een speciale reclamespots op de Superbowl, waarbij de meermaals gebruikte term “hey Alexa” (dat normaal de digitale assistent van Amazon activeert) werd bewerkt zodat de activering niet werkte. Het zou gaan om het weghalen van de frequenties tussen 3000 hz en 6000 hz (bron: The Verge).

Omdat we de voorbije dagen conflicterende resultaten in de mailbox en andere kanalen kregen, vlooien we het uit tot op het bot! Mogelijke factoren die meespelen zijn:

  • Compressie door podcastdiensten: Afhankelijk van waar je naar de podcast luistert (rechtstreeks van Soundcloud, op Spotify, …) is er waarschijnlijk achter de schermen enige compressie (zoals bijvoorbeeld bij MP3) toegepast op het geluid, om de bestandsgrootte beperkt te houden.
  • Kwaliteit van je speakers
  • De precieze frequenties die we weghalen om de oproep naar de slimme assistent onschadelijk te maken: Misschien moeten we meer-minder dan 3000-6000hz wegknippen? Misschien is de originele analyse (zie reddit) fout?

Testbestanden

Hieronder staan de testbestanden (Lieven en Els die zoals steeds vrolijk uw digitale assistent naar keuze proberen wakker te maken) in ongecomprimeerd, 16bits WAV-formaat.

ALEXA zonder filtering (dit zou je slimme speaker dus moeten activeren)

ALEXA met filtering (dit zou je slimme speaker dus niet mogen activeren)

SIRI zonder filtering (dit zou je slimme speaker dus moeten activeren)

SIRI met filtering (dit zou je slimme speaker dus niet mogen activeren)

GOOGLE zonder filtering (dit zou je slimme speaker dus moeten activeren)

GOOGLE met filtering (dit zou je slimme speaker dus niet mogen activeren)

Resultaten

Je kan je resultaten aan ons rapporteren via onderstaand formulier of via deze url. Als je meerdere assistenten in huis hebt, vul het formulier dan meermaals in!